onsdag 4 maj 2011

Kaffekoppskantsspanande

Det snöar i maj och svenskarna sparar minsann som aldrig förr och andra osannolika påståenden...
Snön vet ni om, det behöver jag inte gå in på närmare. Den kommer nedfallandes som det passar, utan att ta hänsyn till vad månaderna heter och på hur gärna vi vill ha sommarlov. Gissa vem som ångrar att alla vantar och mössor, jackor och sjalar blev upphivade på vinden i ett glatt tjohooo! för några veckor sedan!
Men det var härligt då.SBAB har gjort en undersökning bland svenska folket om deras (ja, ok, vårat) sparande. Det visar sig att folk minsann är snåla och sparsamma över lag.
Eller hur!
Vad händer om du har 20000 kvar på lönekontot när semestern är betald? Investering? Eller trädäck till altanen? Aktieinköp? Eller nya takpannor, en tur till Ullared eller en sista-minuten på höstkanten? För att förlänga sommaren..så skönt.

Jag läste i Jan Bolmessons blogg att han inte trodde på siffrorna som SBAB presenterade. Jag förstår vad han menar. Statistik kan man vrida och vända på i all oändlighet, och det gör man nog också om man har en anledning till det. Knepet är bara att lista ut vilken anledning som ligger bakom varje tolkning.
Jag behöver inte ens kunna räkna om siffrorna för att veta att vi svenskar inte alls har en fet buffert som vi kan trolla fram om det kniper.
Jag kan bara titta ut över kaffekoppskanten och se mig omkring.
För nu verkar det som om krisen har vänt, eller hur! Nu orkar vi inte vara oroliga för vår dåliga ekonomi längre. Nu har vi ju varit jätteförsiktiga länge med våra pengar. Konjunkturen vänder, säger de ju på tv. Och i princip betyder det att nu orkar vi inte vara aktsamma längre, utan nu börjar vi återigen spendera det vi har eftersom vi tror oss veta att det kommer mer i slutet av månaden.
Och därför vänder konjunkturen. För att vi gör av med våra pengar. Bra, dåså, då rullar det på igen. Och räntan höjs lite i smyg sådär, ingen stor chock, bara lite lite skillnad för de som har lån på hus och annat.
Men som ett plus så höjs ju räntan på sparkontot också- jippi!
Så synd då att ingen sparar några av sina pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar