fredag 4 februari 2011

Fredagsmys

Idag ska jag jobba så lite som möjligt och bara ta hand om mig. Det är väl alla dagars fokus, men ibland blir det faktiskt mera jobb och mindre lugn och ro, även om jag försöker ta det lugnt. Det kanske inte märks, men jag försöker faktiskt!

Ibland hör jag folk säga att de inte hinner ta det lugnt. Man har helt enkelt inte tid att avsätta någon tid för sig själv. Det kan jag förstå, det är svårt att få till tid som man inte gör nåt vettigt på, tid då man inte tjänar pengar, ingenting blir städat eller utfört. Hur blir det värt det? Frågar man sig.

Men jag tror att det är väldigt svårt att vänta med att vila tills semestern kommer. Det är ungefär som att äta middag en gång i veckan. "Åh, så gott med söndagsstek, nu står man sig hela veckan, vi ses här igen nästa söndag kära vänner!" Vi vet att vi måste äta flera gånger under en vecka. Till och med äter vi flera gånger varje dag. Men hur är det med vila? Återhämtning och reflektion?

Man gasar på hela veckan för att sedan krascha rätt in i helgen. Och det vore väl ok om vi inte hade fyllt våra lördagar och söndagar med städning, hockeymatcher, tvätta och stryka, skjutsa och hämta, storhandla, hälsa på mamma, göra klart den där jobbgrejen, laga fantastiska middagar och hinna mysa framför brasan...

"Vila får man göra när man blir gammal!" Har ni hört det? Jag vågar påstå att med den attityden blir man inte särskilt gammal. Vila behöver man göra varje dag. Och på fredagar, i mitt fall, lite extra...Ta lite semester idag, det är februari, det regnar och snöar lite huller om buller, det blir inte bättre väder än såhär mitt i vintern. Ta lite ledigt och känn att du förtjänar ett par djupa sköna andetag och en stunds vila. Vänta inte på juli, passa på nu, när du behöver det! Vem behöver vara ledig när solen strålar och gräset är grönt, när hela världens energier sprutar runt en? Det är då man ska hålla igång (Om du undrar varför alla får för sig att måla huset under semestern...) det är då man får energi och fyller på med kraft som ska räcka hela året.
Men nu, gör det bästa du kan av den här tiden och kicka av dej skorna en stund. Rulla med axlarna ett par varv, ta en lång lunch, ring en kompis och chilla lite.

Just den här fredagen har jag lyckats pussla in en hel massa ledig tid. Jag tänker åka till Köping och roa mig på Hälsokällan 4 U på Stora Gatan. Deras drömkund heter Maria Montazami, så jag lovar att göra mitt bästa för att bidra med lite glamour ;-)

2 kommentarer:

  1. Jag kanske generaliserar nu, men är inte vi svenskar lite som så at vi ska jobba som f-n, SEN ska vi leva o må gott. I stället för att leva mer i nuet. Jag tror sydeuropeer är bättre på det!?

    SvaraRadera
  2. Så sant! Härligt att läsa att du tar dig tid att hitta tiden till vila och reflektion. Tänk om alla vore sådana! Vad effektiva och lyckliga mänskligheten skulle vara då!

    Ha en underbar vila hos Helen!

    Önskar dig en mysig helg!

    SvaraRadera