tisdag 8 februari 2011

Mera yoga!

Nu längtar jag efter att ägna mer tid på yogamattan!
Vintern tar ut sin rätt och jag känner mig stel och trött i kroppen. Kanske är det en ruggig förkylning som håller på att fånga in mig? Eller är det bara vintern, helt enkelt...Vi var på en härlig snö-paus i Indien över jul och nyår, vi fyllde på våra frusna kroppar med solsken och varma bad. Det var helt fantastiskt! Vi var i sydvästra Indien där stränderna är i stort sett orörda och man delar sanden med fiskarna som drar upp färsk fisk ur havet varje morgon. Arabiska havet delade med sig av stora vågor och en temperatur på 28 grader...oslagbart! Att Indien är yogans hemland vet alla och jag tänkte att jag skulle passa på att prova lite olika pass när jag var på plats. Här hemma i Sverige är ju yogan anpassad efter oss svenskar, såklart. Vi som vill gå på klasser och träna. Egentligen är ju yoga så mycket mer än "bara" ett yoga pass med fysisk träning. Det är mer en filosofi, en inställning till livet. Det är en attityd som genomsyrar hur man lever. Det pass som jag provade på när jag var i Indien var väldigt likt det jag vanligtvis gör här hemma.

Jag är utbildad Poweryoga lärare hos Omyoga i Stockholm och under åren har jag provat lite olika klasser. Så jag kände igen det mesta. Men det var helt klart att yogan var anpassad efter oss västerlänningar som kom på klassen, det kände jag på mig. Extra fantastisk var yogaläraren. Dr Chandra, med sina svarta finbyxor, guldklockan och pike´tröjan. Inget vitt pösigt på honom inte. Ingen guru-stil alls,nejdå, han signalerade indisk buisnessman. Väldigt härligt. Och själva yogan, hur var det? Jo, helt ok, faktiskt. Jag svettades helt galet mycket, det var varmt och fuktigt. Det kändes hälsosamt. Det där med tystnad och mys som vi kör ganska mycket med här hemma, det finns ju inte i Indien. Det är fåglar på plåttak, rasslande saker bakom bambuväggen, tutande bilar på gatan och folk som hojtar till varandra en trappa ner.
Han visade solhälsningar och sa att det inte var för nybörjare...jag hade svårt att bestämma mig för om jag skulle avslöja mig som rutinerad yogi eller hålla masken och verka nybörjare. Att vara nybörjare kändes mycket säkrare, kan jag lova! Jag var lite orolig för att dr. Chandra skulle komma förbi mig och ta tag i någon extra semesterstel kroppsdel och draaaa i den tills det sa "Plopp". Att flyga till Indien tar ju ett antal timmar och även om jag försöker verka smidig så är det ibland väldigt svårt att leva upp till!
Men jag klarade mig utan åkommor och gick därifrån med mjuk och välcirkulerad kropp. Tillbaka till stranden för att återigen ägna mig åt att sitta still och titta på havet.
Så nu ska jag landa på min svenska yogamatta igen. Min egen yogamatta, och jag ska stanna där tills andningen har kommit i kapp mig och fötterna har sjunkit ner i golvet. Till sist ska jag göra en lång ryggtwist för att släppa på spänningen i ryggraden.
Namaste!

1 kommentar: